joi, 15 septembrie 2011

Cum sa-ti faci singur deshidrator?


Dupa ce am tot incercat sa gasesc un deshidrator la un pret accesibil si nu am gasit, am inceput sa ma gandesc la tot felul de metode alternative...talpa de la fierul de calcat, uscatul pe pervaz, uscatul in cuptor, cautat tot felul de plite pe net care sa nu incalzeasca peste 40 de grade sau care macar sa ai aiba un termostata si sa-l reglez...ect. ajunsesem in faza in care eram dispusa sa dau drumul la centrala in mijlocul verii ca sa imi fac si atlceva de mancare nu doar in blender, suc sau salate.


Cum sa iti faci un deshidrator singur???

1. Te convingi pe tine ca ai nevoie cu disperare de unul.

2. Crezi in filozofia "fa-o singur, si tu poti".

3. Iti ameninti sotul ca deschizi centrala in mijlocul verii.
Care astfel se apuca sa caute pe net cum sa deshidratezi... si apoi gaseste ca si altii si-au mai facut de capul lor obiecte care servesc scopului de  a deshidrata.

4.Spus si facut ne apucam de treaba (mai mult el decat mine).

5. Pentru cutie: cadru de lemn, plasa 1 m, cuie, sipci de lemn, placaj, pioneze, patent, ciocan, 2 balamale, 2 magneti. 
Pentru partea electrica: o sursa de calculator, 2 becuri de 75 W de alea vechi, 2 dulii , 5m cablu, un ventilator de calculator, un releu care comuta de la 220 la 12 V, un senzor de temperatura care se conecteaza la placa electronica cu circuit integrat - puteti apela la un automatist pentru realizarea ei, (functia placii este de a primi semnalul de temperatura de la senzor. circuitul integrat de pe placa comanda releul - care alimenteaza becurile - in functie de temperatura setata. pe placa se seteaza viteza de functionare a ventilatorului si temperatura dorita).

6.Inveti sa ceri, pentru ca am descoperit ca daca ceri oamenii iti dau mai mult decat crezi tu. Adica ne-am dus sa cerem niste resturi de lemne si am primit bucati sanatoase, chiar taiate pe loc la dimensiunile de care aveam nevoie.... de la o persoana complet straina de la un atelier de tamplarie.

7.Dupa care te apuci de treaba... sau iti pui sotul la treaba.

8. Folositi hartie de copt atunci cand puneti legumele sau fructele la deshidaratat, eu am pus pe coli de scris... si s-au cam lipit (mai invatam ). Taiati-le subtire, nu mai groase de 1 cm si lasati-le 12 ore. Apoi le puteti pune intr-un borca cu filet sau in pungi vidate.


Ca o completare ar putea spune ca e foarte important sa fie cat mai etans. 
Nu am pretentii ca e perfect, dar pana una alta e o alternativa grozava.

Eu sunt mandra atat de aceasta jucarie, dar mai ales de sotul meu. 

Iti multumesc pentru tot ce faci pentru mine si pentru noi.







7 comentarii:

  1. Vaaai, ce tareee!!! Bravo Alina si sotul Alinei:)! Poate incepeti o afacere cu deshidratoare :)), eu as vrea sa cumpar, sa stiti!

    RăspundețiȘtergere
  2. Minunata ideea!!! Am sa imi pun si eu sotul la treaba, sa imi faca si mie unul. Sper sa reuseasca! Am sa te anunt daca reuseste.

    Mersi mult de informatie :*

    RăspundețiȘtergere
  3. Doamne ajuta ,as dori sa stiu si eu in cat timp se usca fructele si cate kg se pot usca ,astept raspuns .

    RăspundețiȘtergere
  4. dupa ce mia zis sotia ca o sa ma puna sa pun centrala ca sa aiba la ce da drumul daca nu ii fac si ei :P, m-am hotarat sa ma apuc.. e gata terostatul, dar nu ati pu si dvs niste dimensiuni aproximative ale lighioanei, sau e la alegere? multumesc

    RăspundețiȘtergere
  5. Puteti sa-mi dati nr de tel al sotului pentru cateva intrebari tehnice?
    Va multumesc
    Radu

    RăspundețiȘtergere